Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ANGELETS DE LA TERRA
ANGELETS DE LA TERRA
ANGELETS DE LA TERRA
  • Angelets de la Terra, association culturelle de Catalogne Nord, crée en 2001 pour promouvoir la langue et renforcer les liens avec le reste des Pays Catalans. Contactez-nous! www.angeletsdelaterra.com Tél: 0033-668.898.271 ramon@angeletsdelaterra.co
  • Accueil du blog
  • Créer un blog avec CanalBlog
Newsletter
Archives
28 juin 2017

Marina Rossell apadrina els músics de Catalunya Nord per la llengua

IMGP4549

Integrat per 300 músics d'arreu dels Països Catalans, el Col·lectiu Angelets de la Terra reivindica amb la seva producció musical i desenes de concerts una catalanitat oberta al món, perquè molts dels seus integrants no són originaris de Catalunya, però que han conclòs que cantar en català és la seva manera d'arrelar-se en aquest territori. Un historial de 256 cançons en tots els estils de músiques actuals avalen aquest projecte que converteix la música en català com una eina d'integració social i cultural de gran valor.

I enguany, quan es compleixen set anys de la seva creació, els Angelets de la Terra han rebut el suport de la Marina Rossell, que ha apadrinat aquest col·lectiu. Tot plegat es remunta a fa uns mesos, quan Balbino Medellin, autor de la famosa cançó Perpignan que va sonar a arreu de l'Estat francès i a les televisions parisenques ara fa 10 anys, participava per segona vegada en el projecte de disc recopilatori. I un dels seus referents musicals és Marina Rossell, raó per la qual la van convidar a compartir escenari amb Balbino al teatre de Perpinyà. "Tot i les dificultats logístiques i la fatiga acumulada durant els seus concerts a Madrid i París en pocs dies, Marina Rossell va arribar discretament a Perpinyà i va magnificar el concert elaborat per René Michel (acordió), Jean Baptiste Marí (guitarra flamenca), Balbino Medellin i Natacha Sloboda, dona i agent artístic del cantautor", expliquen els Angelets de la Terra en un comunicat.

A l'escenari, el duo de cantautors va interpretar la versió en català del Metec de Georges Moustaki escrit per la Marina i la seva cançó Quanta guerra! per donar el seu suport als refugiats. Balbino va començar el concert amb Els Segadors, alhora que reclamava el dret de Catalunya Nord de tenir un nom referint-se a la imposició del nom de regió Occitània que nega l'existència dels catalans. Balbino va parlar tant en català com en francès a l'escenari i va conquerir el públic intergeneracional que va omplir el teatre. També van sonar altres cançons en català, com Ma llibertat, que apareix per primera vegada en la compilació del Col·lectiu i que també sortirà en el seu proper disc. La nit va acabar amb l'Estaca de Lluís Llach, on Balbino va ser acompanyat per dos cantants de Col·lectiu (Stéphanie Lignon i Muriel Perpigna) i Ramon Faura.

"Ara sembla clar que la cançó en català és una afirmació de la identitat dels habitants dels antics comtats del Principat de Catalunya annexionats per França en 1659. Una identitat que l'Estat francès ha prohibit i menystingut durant gairebé quatre segles, però que encara pot ser revifada si estirem tots", conclou el Col·lectiu en un comunicat. 

Balbino, Marina i Ramon

L'any 2017 resulta ser l'any de la maturitat per al Col·lectiu Angelets de la Terra, creat el 2010. L'omnipresència dels seus músics en els municipis de Catalunya Nord per la Festa de la Música i per Sant Joan n'és una mostra. El suport de Marina Rossell que va venir a Perpinyà per trobar-se amb aquests músics que promouen la creació musical en llengua catalana n'és la consagració.

Al gener, va aparèixer la setena compilació amb la particularitat de comptar amb una majoria de veus femenines. En qüestió de dies, no quedava ni un disc mentre que en general es necessita un any per repartir tots els discos. A més, molts músics volien integrar aquest projecte i altres ja estaven preparant noves cançons en català. Mentrestant, Ramon Faura, president fundador dels Angelets de la Terra, va rebre el premi d'Acció Cívica de la Fundació Carulla, de les mans de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per tot el treball realitzat des del 2001 per normalitzar el català al Nord dels Pirineus i desenvolupar lligams amb els Països Catalans.

A finals de març, el Col·lectiu Angelets de la Terra presentava deu formacions musicals a l'Illa de Tet. Aquest concert va ser un gran èxit tant per l'afluència com per la qualitat de l'escolta i de la música proposada per Buenasuerte, Gerard Jacquet, Llamp te Frigui, Ghetto Studio, AJT, Pascaline, Joan Ortiz, Delf, Muriel Falzon Trio i Rumba Coumo. Una delegació dels Angelets també es va crear a la Catalunya del Sud després d'aquest concert que serà recordat com el ressorgiment de la cançó catalana en l'extrem Nord dels Països Catalans.

Al juny, mentre que, en principi, el Col·lectiu publica un recull cada any, apareix un vuitè disc molt homogeni en qualitat i sempre variat musicalment. Balbino Medellin, autor de la famosa cançó "Perpignan" que va ressonar arreu de l'Estat francès i en les televisions parisenques ara fa 10 anys, participa per segona vegada en el projecte. També proposa de presentar aquest nou àlbum durant el seu concert al Teatre Municipal de Perpinyà que tanca la festa major.

CD8 Marina Rossell i Balbino Medellin En l'estiu del 2016, Ramon i Balbino van tenir l'oportunitat de parlar sobre l'homenatge a Joan Pau Giné realitzat pels Angelets el 2013. Quan Ramon havia esmentat la participació de Marina Rossell en aquest homenatge, Balbino li havia dit que la Marina era un dels seus referents musicals. Semblava obvi convidar Marina a compartir l'escenari amb Balbino en el teatre de Perpinyà.
Tot i les dificultats logístiques i la fatiga acumulada durant els seus concerts a Madrid i París en pocs dies, Marina Rossell va arribar discretament a Perpinyà, acompanyada per en Ramon i va magnificar el concert elaborat per René Michel (acordió), Jean Baptiste Marí (guitarra flamenca), Balbino Medellin i Natacha Sloboda, dona i agent artístic del cantautor.

La química entre Marina i Balbino es va fer de forma natural durant un assaig el dia abans del concert, al jardí interior en el centre de la capital rossellonesa, després de participar en la presentació de la vuitena recopilació del Col·lectiu Angelets Terra a la premsa.
A l'escenari, el duo de cantautors va interpretar la versió en català del "Metec" de Georges Moustaki escrit per Marina i la seva cançó "Quanta guerra!" per donar el seu suport als refugiats.
Balbino va començar el concert per l'himne català Els Segadors, mentre que reclamava el dret de Catalunya Nord de tenir un nom referint-se a la imposició del nom de regió Occitània que nega l'existència dels catalans. El cantant compromès va parlar tant en català com en francès a l'escenari i va conquistar al públic intergeneracional que va omplir el teatre. Balbino va cantar dues altres cançons en català. Una va ser "Ma llibertat", que apareix per primera vegada en la compilació del Col·lectiu i que també sortirà en el seu proper disc.
Aquesta nit "màgica" i "fantàstica", d'acord amb molts comentaris a les xarxes socials, va acabar amb l'Estaca on Balbino va ser acompanyat per dos cantants de Col·lectiu (Stéphanie Lignon i Muriel Perpigna) i Ramon Faura que va treure una estelada a l'escenari per mostrar el seu suport al procés per la independència de Catalunya.

Ara sembla clar que la cançó en català és una afirmació de la identitat dels habitants dels antics comtats del Principat de Catalunya annexionats per França en 1659. Una identitat que l'Estat francès ha prohibit i menyspreat durant quasi quatre segles però que encara pot ser revifada si estirem tots.

085 (Copier)

 

Integrat per 300 músics d'arreu dels Països Catalans, el Col·lectiu Angelets de la Terra reivindica amb la seva producció musical i desenes de concerts una catalanitat oberta al món, perquè molts dels seus integrants no són originaris de Catalunya, però que han conclòs que cantar en català és la seva manera d'arrelar-se en aquest territori. Un historial de 256 cançons en tots els estils de músiques actuals avalen aquest projecte que converteix la música en català com una eina d'integració social i cultural de gran valor.

I enguany, quan es compleixen set anys de la seva creació, els Angelets de la Terra han rebut el suport de la Marina Rossell, que ha apadrinat aquest col·lectiu. Tot plegat es remunta a fa uns mesos, quan Balbino Medellin, autor de la famosa cançó Perpignan que va sonar a arreu de l'Estat francès i a les televisions parisenques ara fa 10 anys, participava per segona vegada en el projecte de disc recopilatori. I un dels seus referents musicals és Marina Rossell, raó per la qual la van convidar a compartir escenari amb Balbino al teatre de Perpinyà. "Tot i les dificultats logístiques i la fatiga acumulada durant els seus concerts a Madrid i París en pocs dies, Marina Rossell va arribar discretament a Perpinyà i va magnificar el concert elaborat per René Michel (acordió), Jean Baptiste Marí (guitarra flamenca), Balbino Medellin i Natacha Sloboda, dona i agent artístic del cantautor", expliquen els Angelets de la Terra en un comunicat.

A l'escenari, el duo de cantautors va interpretar la versió en català del Metec de Georges Moustaki escrit per la Marina i la seva cançó Quanta guerra! per donar el seu suport als refugiats. Balbino va començar el concert amb Els Segadors, alhora que reclamava el dret de Catalunya Nord de tenir un nom referint-se a la imposició del nom de regió Occitània que nega l'existència dels catalans. Balbino va parlar tant en català com en francès a l'escenari i va conquerir el públic intergeneracional que va omplir el teatre. També van sonar altres cançons en català, com Ma llibertat, que apareix per primera vegada en la compilació del Col·lectiu i que també sortirà en el seu proper disc. La nit va acabar amb l'Estaca de Lluís Llach, on Balbino va ser acompanyat per dos cantants de Col·lectiu (Stéphanie Lignon i Muriel Perpigna) i Ramon Faura.

"Ara sembla clar que la cançó en català és una afirmació de la identitat dels habitants dels antics comtats del Principat de Catalunya annexionats per França en 1659. Una identitat que l'Estat francès ha prohibit i menystingut durant gairebé quatre segles, però que encara pot ser revifada si estirem tots", conclou el Col·lectiu en un comunicat. 

Publicité
Commentaires
Publicité