El passat divendres l’Eva Sabater de la CAL i el seu equip van convidar una vintena de membres dels Angelets de la Terra per acompanyar la Dolors Bassa a Puig de les Basses i explicar a la gent de l’Empordà tot ho que fan a Catalunya Nord.

 

Després d’uns dies amb la por de no poder organitzar aquesta trobada en suport a la Dolors, als presos polítics i al dret d’autodeterminació de la nació catalana, els Angelets de la Terra van finalment poder venir per primera vegada davant de la presó de Figueres. Van actuar la Muriel Perpigna que interpreta els clàssics de la cançó catalana amb estil jazz i Llamp te Frigui que fan una música festiva i molt reivindicativa.

 

Ramon Faura, president dels Angelets de la Terra, va presentar les accions d’aquesta entitat cultural de Catalunya Nord. En març de 2018, tot va començar amb la convocatòria dels Angelets per la Cassolada per la Llibertat davant del consolat espanyol, després del tancament a les presons espanyoles d’una part del govern de Catalunya. Aquesta primera acció solidaria va ser un èxit. Van participar-hi uns 300 catalans del Nord i s’hi van ajuntar totes les entitats i partits solidaris.

Presentacio Angelets de la Terra a Puig de les Basses 2

Presentacio Angelets de la Terra a Puig de les Basses

Pocs dies després, a la roda de premsa dels Concerts per la Llibertat organitzats pel col·lectiu dels Angelets de músics per la llengua (www.angeletsdelaterra.com), el batlle de Pesillà de la Ribera va anunciar que muntaria un col·lectiu de batlles solidaris amb Catalunya i, avui dia, són un centenar. Els quatre concerts, de l’abril a l’octubre, a Alenyà, Vilafranca de Conflent, El Soler i Pesillà de la Ribera també van funcionar molt bé amb la participació de 2000 persones, de 29 grups de Catalunya Nord i 6 del Sud de l’Albera.

Aquests concerts van ser apadrinats per l’actor Sergi Lopez i van rebre el suport d’en Jordi Cuixart que va enviar una carta des de la presó, del conseller Lluís Puig i del president Puigdemont que van fer intervencions amb vídeos.

Els Angelets de la Terra van recollir 9500 euros que van donar al Govern de la República a l’exili i a l’Associació Catalana pels Drets Civils que van acollir a casa d’en Ramon Faura en un acte oficial en presencia de les televisions, ràdios i diaris de Catalunya Nord. El mateix col·lectiu també va editar un disc groc amb la participació de 22 grups.

Concert per la Llibertat amb president Angelets, batlles d'Alenyà, Argelers, la Torre del Bisbe i Celrà, 2 consellers departamentals

trobada a Catalunya Nord dels Angelets de la Terra amb l'Associacio Catalana de Drets Civils

Després d’assabentar-se que el festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’Image a Perpinyà no volia fer cap exposició sobre el procés català, els Angelets de la Terra van anunciar que muntarien l’exposició alternativa Visca per la Llibertat (www.visca-llibertat.cat). Van participar-hi 45 fotògrafs professionals amb 214 fotos que expliquen cronològicament el procés, en anglès, francès i català, des de la consulta popular a Arenys de Munt fins l’estiu de 2018. Va ser inaugurada pel president Quim Torra, a la Casa de la Generalitat a Perpinyà i es va presentar durant tot el mes de setembre en 27 espais del centre ciutat, com galeries, restaurants i bars de nit.

 

inauguracio exposicio amb president Quim Torra, Josep Puigvert director Casa Generalitat i Ramon Faura president dels Angelets de la Terra 2

inauguracio exposicio amb president Quim Torra, Josep Puigvert director Casa Generalitat i Ramon Faura president dels Angelets de la Terra

Al novembre, els Angelets de la Terra van convocar una segona Cassolada per la Llibertat que va atreure un miler de manifestants, just abans de participar a la Diada de Catalunya Nord. Uns dies després van portar l’exposició Visca per la Llibertat a Prats de Molló. El dia de la inauguració van projectar el documental i van fer un debat amb el batlle i una seixantena d’habitants. D’aquí va sorgir l’idea de fer un cicle d’exposicions. Visca per la Llibertat es presentarà en 15 altres municipis en cada comarques de Catalunya Nord, però també a Llívia i Portbou, en col·laboració amb els municipis veïns.

 

presentacio accions Angelets a l'ANC Barcelona amb el fotograf Lluis Brunet i el president dels Angelets de la Terra, Ramon Faura

Els Angelets de la Terra, ja van anunciar en la premsa que tenien per objectiu d’impulsar una convocatòria unitària dels batlles de la Catalunya Nord en suport a la democràcia i al respecte dels drets civils a Espanya, a la primavera, quan es faran els judicis.

 

Per tancar l’any, els Angelets de la Terra van ser convidats a la presentació del Consell de la República a Brussel·les, on van poder saludar la consellera Ponsatí i els consellers Puig i Comín. El punt culminant va ser quan les van convidar a la presó i es van trobar amb la germana de la Dolors Bassa que les hi va donar tot el suport per tirar endavant les seves accions.