cartell affiche 19 octubre

 

Dissabte 19 d’octubre, 18h30, tindrà lloc davant del Castellet a Perpinyà una concentració amb parlaments i música que posarà en relleu el caràcter unitari i transversal del principal nucli de suport, fora de l’estat espanyol, al procés d’autodeterminació i a la llibertat pels presos i exiliats polítics.

 

Amb només una setmana per organitzar aquesta gran concentració en resposta a les condemnes contra els dirigents independentistes, l’associació cultural dels Angelets de la Terra ha aconseguit a mobilitzar una vintena d’entitats culturals i esportives de Catalunya Nord i de tota la regió. Té el suport de la Ligue des Droits de l’Homme, una entitat francesa molt important que va denunciar des de París les irregularitat del judici contra els independentistes.  

Cal destacar que participaran en aquest acte el batlle de Perpinyà, una trentena de batlles del col·lectiu de cent batlles solidaris de Catalunya Nord, el senador Calvet que va impulsar el manifest signat per 41 senadors francesos, els vicepresidents de la regió i del departament que van fer mocions de suport. Recordem que tots aquests càrrecs electes que participaran pertanyen a partits francesos, que Perpinyà és una ciutat de més de 125.000 habitants, que el departament dels Pyrénées-Orientales compta quasi mig milió d’habitants i la regió Occitanie quasi 6 milions.

 

Quan els Angelets de la Terra van començar a organitzar accions solidaries, en Ramon Faura i Labat, president de l’entitat, havia anunciat en un comunicat que l’objectiu era organitzar una gran manifestació unitària al final del judici, amb elegits al capdavant. Li semblava anticipar massa la capacitat de mobilització, malgrat notar que el referèndum de l’1 d’octubre havia canviat les mentalitats.

 

Amb l’electroxoc de les sentencies, els Angelets de la Terra han aconseguit dos reptes que semblaven impossibles ara fa quatre dies: reunir tots els càrrecs electes i totes les entitats solidaries en un mateix acte. Criden a participar en aquesta concentració entitats nord-catalanes que habitualment no col·laboren (Federació Sardanista del Rosselló, Agissons Pays Catalan, Associació de la Flama dels Països Catalans, Penyes del Barça, de la USAP i dels Dragons Catalans, Comitè de Solidaritat Catalana,...) i entitats d’una regió Occitanie amb qui els nord-catalans estan ben enfadats. D’altra banda, participaran càrrecs electes de diversos partits francesos de dreta (LR), del centre (UDI i Modem) i d’esquerra (PS, PC i PRG) que habitualment estan barallats. Tots reunits per la defensa de la democràcia i de la llibertat, “pour la démocratie et la liberté” com està marcat en el cartell realitzat pels Angelets de la Terra.

 

Sembla essencial recordar el caràcter excepcional d’aquesta concentració amb parlaments i música en viu de grups del Col·lectiu Angelets de la Terra, ja que a vegada podríem considerar normal el suport de la Catalunya Nord, oblidant la realitat francesa d’aquest territori. En un any i mig, els quatre Concerts per la Llibertat, les tres Cassolades per la Llibertat, la Trobades per la Llibertat a l’extrem nord dels Països Catalans, les 46 exposicions de Visca per la llibertat en 46 municipis francesos són les accions dels Angelets de la Terra que han participat a mantenir sempre actiu el moviment de solidaritat als carrers de Catalunya Nord, on també trobem altres entitats solidaries.